1 joulukuun, 2023

Mikä oikeasti on YK:n tehtävä?

Miksi YK perustettiin?

Mikä Yhdistyneet Kansakunnat on ja miksi se perustettiin? Mikä on YK:n perustehtävä ja täyttääkö se tämän tehtävän? Kenen etujen ja maiden hyväksi tämä organisaatio toimii? Tekeekö YK todella työtään vai ovatko muutaman suuren maan edut siellä etusijalla?

Tällä hetkellä Yhdistyneiden Kansakuntien jäseniä on 193 maata, joista viisi on pysyviä jäseniä ja niillä on ehdoton veto-oikeus. Näitä maita ovat Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Iso-Britannia ja Ranska. Toisin sanoen mitään päätöksiä, joita nämä viisi maata eivät halua, ei hyväksytä YK:ssa.

Ovatko nämä 5 maata suurempia kuin maailma? Voiko tällainen oikeudenmukaisuus, tällainen laki, tällainen demokratia olla mahdollista?

YK:n pitäisi olla kansainvälinen järjestö, joka on perustettu suojelemaan maailmanrauhaa ja turvallisuutta sekä luomaan kansainvälistä taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista yhteistyötä. Yhdistyneet Kansakunnat määrittelee itsensä ”maailmanlaajuiseksi organisaatioksi, joka on omistautunut takaamaan oikeuden ja turvallisuuden, taloudellisen kehityksen ja sosiaalisen tasa-arvon kaikille maille kansainvälisesti”.

Missä konkreettisessa asiassa YK on tehnyt nopeita päätöksiä ja tuonut rauhaa tähän mennessä?  Kun YK:ssa tehdään päätöstä, lähes aina jokin näistä viidestä maasta vetoaa näihin päätöksiin omien etujensa vuoksi. He eivät välitä ihmisoikeuksista, viattomien ihmisten, lasten ja vauvojen kuolemasta. Heillä on vain oman ja niiden maiden edut, joita he pitävät läheisinä.

Minusta tämä on erittäin väärin. Tämä organisaatio ei täyttää velvollisuuksiaan. Tässä organisaatiossa vain suurvallat sanovat sanansa ja muut maat seisovat siellä kuin nuket.

Joko tämä organisaatio todella toimii ja tekee päätöksiä sellaisena kuin se perustettiin, tai se hajoaa itsensä. Mielestäni se on tyhjä organisaatio nykytilanteellaan.

You may have missed