25 syyskuun, 2023

Vaalit 2023 analyysi

Jätimme taaksemme taas yhden vaalikauden ja kansalaiset antaneet viimeisen sanansa. Kuten kaikissa vaaleissa, yritän analysoida vaaleja myös näissä eduskuntavaaleissa.

Aloitan ensin puolueesta.

Puolueemme sai näissä vaaleissa 23 kansanedustajan paikka ja vaalitulos oli 11,3 %, mikäli voin sanoa, että se on kova tappio. Menetimme 8 paikka verrattuna v 2019. Vielä vuonna 2015 olimme Suomen suurin puolue ja meillä oli 49 kansanedustaja yli 21 % kannatuksella. Kannattaa kunnolla tutkia miksi kävi näin. Mistä on tehty virheet ja miksi ei reagoitu.

Olin ensimmäinen kertaa eduskuntavaaliehdokkaana vuonna 2019. Silloin heti vaalituloksen jälkeen sanoin, että kansanlaiset ovat antaneet meillä varoituksen ja meidän paikkamme on oppositiossa. Rauhassa voimme pohtia mistä on tehty virheet, miten voimme nouse takaisin ylöspäin, kuinka voimme saada takaisin ihmisten luottamuksen jne. mutta kuitenkin Keskusta meni hallituksen.

Vaikka Keskusta ja meidän ministerimme menestyvät hallituksesta tosi hyvin, silti meidän kannatuksemme laskenut koko ajan. Meidän mediamme näkyvyys on ollut tosi heikkoa. Media vain näyttää meidän miinuksemme ja eikä positiivista uutisia löytyy valtamediassa.

Tämän hallituskauden aikana maailmassa on tapahtunut paljon asioita, joka on suoraan vaikuttanut jokaisen elämään maailmassa ja Suomessa.

Ensin oli koronaviruksen aiheuttamat suuret ongelmat, joka kesti pari vuotta ja sitten alkoi Venäjä – Ukraina sotaa. Nämä asiat vaikuttaneet ihmisten talouteen, terveyteen ja sosiaaliseen tilanteeseen. Mielestäni Suomen hallitus ja Keskusta hyvin pärjännyt tässä vaiheessa ja johtanut maata hyvin.

Vaalit 2023 – Uusimaa

Meillä Uudenmaan vaalipiirissä on ollut monipuolinen ja hieno porukkaa. 37 kansanedustajaehdokasta yritimme parhaamme vaalikauden aikana tehdyistä erilaisista tapahtumista. Minun oma ennusteeni oli että saisimme 3-4 kansanedustaja Uudellamaalla ja koko Suomessa Keskusta saisi 13-14 % kannatusta mutta ei kävi näin.

Kansalaiset antoivat meille opposition tehtävän ja tällä kertaa pitää kuunnella heitä. Uskon kovasti, että kun pysytään oppositiossa ja teemme järkevästi politiikka, ensi vaaleissa voimme olla jopa pääministeripuolue. Tässä vaiheessa meidän pitää keskustella mistä teimme virheet ja miten voimme korjata niitä.

Vaaleissa Nejdetin kohtalo

Yritin tehdä parhaani, kuten tein kaikissa vaaleissa, joissa olin ehdokkaana.

Mahdollisuuksieni mukaan osallistuin kokouksiin, paneeleihin ja puolueemme tapahtumiin. Minulla on ollut monenlaista ongelmia tässä vaaleissa. Työstä en saanut paljon vapaata. Vaaleissa tarvitaan hyvä tiimi ja paljon rahaa. Minusta puuttuu molemmat. Ei minulla ollut tukiryhmä eikä vaalibudjetti. Kaikkien päällä vielä tuli Turkin maanjäristys, joka on ollut minun kotikaupungissani. 5–6 viikkoa en ole tehnyt mitään vaalikampanja.

Joka tapauksessa yritin parhaani ja mutta en saanut tarpeeksi ääniä.

Minulla on ollut taas hyvä kokemusta. Olen saanut uusia kontakteja vaalikauden aikana, sekä puolueessa että myös kentältä.

Yritän jatkossakin olla mukana yhteiskunnan asioista omalla panoksella. Jatketaan hyvällä mielellä eteenpäin!

Nejdet Karadag

4.4.2023