1 lokakuun, 2023

Koulukiusaaminen on yhteiskunnan syöpä!

Joka vaalikauden aikana meiltä ehdokkailta kysytään ajatuksemme kurista kouluissa ja mitä mieltä olemme koulukiusaamisesta. Tämä asia minun mielestäni yksi suomen pahin asia lasten ja nuorison elämässä. Tämä ongelma ei ole uutta vaan on ollut aina. Valitettavasti tämä ongelma on lisääntynyt koko ajan enemmän ja enemmän viime vuosien aikana. Koulukiusaaminen on yhteiskunnan syöpä, joka ehdottomasti pitää hoitaa kunnolla kuntoon!

Kiusaaminen alkaa jopa lasten esikoulu elämästä ja jatkuu perusopetuksessa ja lukiossa. Olen itse nähnyt monia näistä tapahtumista päiväkodin ja koulun pihalla. Kun kerron opettajille ja henkilökunnalle, yleinen toimenpide on, että ”pyydä anteeksi”! , eli kiusaajan pyytäminen anteeksi ratkaisee tämän ongelman, mikä on täysin väärä ajatus! Kiusaaminen vaan toistuu ja toistuu.

En todellakaan syytä tässä opettajia tai muita koulun ohjaajia. Ensinnäkin lasten kasvatuksen vastuu ja lähtökohtana on lasten omaperhe. Elämän tapojen opettaminen alkaa kotona ja vastuu on vanhemmille.

Mielestäni kouluissa on liian löysä kuri. Olemassa olevat toimenpiteet eivät valitettavasti ratkaisevia. Kouluissa pitäisi olla kovempi kuri, jotta lasten oppimisympäristö rauhoittuisi.

Lasten kouluelämässä kokema koulukiusaaminen, -syrjintä ja -väkivalta muodostavat usein heille suuren trauman ja niiden vaikutukset ovat pysyviä koko heidän elämänsä.

Tämä ongelma on aina vaivannut minua syvästi. Valitettavasti tähän ongelmaan ei ole toistaiseksi löydetty konkreettista ratkaisua yhteiskunnassa. Enkä usko, että lähiaikoina tämä ongelma ratkaise, kun nyky-lapselle-nuorisolla kaikenlaista teknologia, sosiaalinen media jne. kädessä vapaasti.

Mielestäni tähän ongelmaan ei voida ratkaista pelkällä anteeksipyynnöllä tai kirjoittamalla A4 paperilla muutamalla ohjeille. Opiskelijoille, jotka tekevät jatkuvasti väkivalta ja kiusaaminen, tulisi antaa ankarat rangaistukset, mukaan lukien koulusta erottaminen.

Lapsuuden aikana koettu syrjintä ja kiusaaminen voi johtaa suuriin ongelmiin, kun jää kokonaan yhteiskunnan ulkopuolella. Tämä ongelma on todellakin ratkaistava mahdollisimman pian.