25 syyskuun, 2023

Suomessa syntyy vähemmän vauvoja kuin sodan ja laman aikana.

Suomessa syntyy vähemmän vauvoja kuin vuosikymmeniin. Vauvojen syntyvyys Suomessa on laskenut 1800 luvun nälkävuosien tasolle ja kuolleisuus on ylittänyt syntyvyyden määrän. Tämä on Suomen yksi suurin ongelma lähitulevaisuudessa. Nyky sukupolvi eivät halua tehdä lapsia kun nykyään se on kallista ja muutenkin muut vaikutukset estää tekemään lapsia. Tällä hetkellä luku on 1,6 ja se on tosi alhainen, edes sota aikana ei ollut niin alhalla. Kannattaa tehdä konkreettista toimenpidettä! Minkäläisia toimenpiteitä voidaan ottaa? Perheiden taloudellinen tuen parantaminen olisi yksi tärkeä asiaa. Hyvinvointi, henkinen apu, terveys ja ns peruspalveluiden parantaminen myös auttaisi tämän ongelman ratkaistamiseksi.

Jos tämä ongelma jatkuu, näillä näkyvillä Suomi tarvitse jatkossa maahanmuuttajia. Mutta tärkeä asia on että minkäläisia maahanmuuttajia tulee ja miten Suomi hyötyy siihen. Suomi tarvitsee laajan työperäisen maahanmuuton. Eteenkin palvelu alalla tarvitsemme lähitulevaisuudessa lisää työvoima kun monet lähtee eläkkäälle. Toivottavasti tästä asiasta päättäjät tekevät konkreettista toimenpidettä pian.

Finlandiya´da şu anda doğum oranı, savaş ve kıtlık dönemlerinin bile altına düştü. Finlandiya için yakın gelecekte en büyük tehlikelerden birisi bu nüfus sorunu olacaktır. Son yıllarda ölüm oranı doğum oranını geçmiş durumda. Ortalama 1,6 oranında çocuk yapılıyor ve bu oran avrupa ülkeleri içinde en altta yer alıyor. Bunun en büyük etkilerinden birisi ekonomik nedenler. Bir çok aile çocuk yapmak, büyütmek hem pahalı hem eziyetli dyerek yapmıyor. Şimdiki gençler de çok ileri yaşta evleniyorlar ve iş, kariyer diyerek çocuk yapmayı erteliyorlar. Bu böyle giderse, yakın gelecekte çok göçmene ihtiyaç duyulacak bu ülkede. Aşırı milliyetçi parti de siyasette ilerliyor ve göçmen karşıtlığı ile biliniyorlar. Bu sorun ileride çok gündemde olacak gibi görünüyor.